אוניברסיטת תל אביב מובילה את המעבר לעתיד טוב יותר

התכנית להפחתת פליטות של אוניברסיטת תל אביב

10 ינואר 2024
קרדיט תמונה: Michael Foertsch

רבות מדובר על משבר האקלים. 

שנת 2023 הסתיימה והוכרזה כשוברת שיאי טמפרטורה ועתירת אירועי מזג אוויר קיצוני ואסונות.

בדצמבר האחרון הסתיימה ועידת האקלים הגדולה ביותר שהיתה אי פעם, שהתקיימה בדובאי.

דוחות ה-IPCC, הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים, לא יכולים להיות ברורים ונחרצים יותר – משבר האקלים כבר כאן ומה שגורם לו הוא פליטות גזי חממה מעשה ידי-אדם.

 

לפעמים הידיעה כי אנחנו עומדים מול איום משמעותי כל כך, עלולה להביא לתחושה שזו נראית כבעיה גדולה מדי לפתרון. מה כבר אני, אישה אחת, יכולה לעשות כדי לשפר את המצב? ויש גם שחושבים בדיוק בכיוון השני – איזה נזק כבר אני, אדם אחד, מייצר לפלנטה? האם אני לבדי באמת יכול/ה לחולל שינוי? 

אבל חשוב שנזכור שכל אחד מאיתנו הוא חלק ממערכת גדולה יותר, והבית שלנו, סטודנטים/ות, סגל מנהלי ואקדמי – הוא אוניברסיטת תל אביב - מוסד המחקר וההוראה הגדול ביותר בישראל. באוניברסיטה לומדים בכל שנה כ-30,000 סטודנטים וסטודנטיות וכ-1,200 חוקרים וחוקרות. 

 

אנחנו משתייכים למפעל חינוכי וחדשני גדול ומוביל – האם האוניברסיטה יכולה לשמש מודל גם בנושא האקלימי?  נראה שבהחלט כן!

 

אוניברסיטת תל אביב יצאה בהחלטה לצמצם באופן משמעותי את פליטות גזי החממה שהיא מייצרת באופן ישיר ועקיף במסגרת 'תכנית לניטרליות פחמנית' ובכך להצטרף לאוניברסיטאות מובילות נוספות בעולם שהחליטו להוביל את השינוי בנושא האקלים.
התוכנית, שמובלת ע"י המועצה הירוקה באוניברסיטה, בראשותו של נשיא האוניברסיטה פרופ' אריאל פורת, החלה במיפוי מקורות הפליטה של גזי החממה באוניברסיטה. בסקר נבדק כמה פליטות נגרמות בשל צריכת החשמל, בשל שימוש בגזי קירור, כמה מגיע מפסולת לסוגיה, כמה מתחבורת הסגל והסטודנטים, כמה מצריכת המזון בקמפוס ועוד.

 

לאחר קבלת הממצאים, מהם ניתן להתרשם כאן, החל הצוות בבניית תכנית אסטרטגית להפחתת הפליטות.
החודש, אנחנו שמחים לבשר על אבן הדרך המשמעותית הראשונה בתוכנית – החל משנת 2025, כל צריכת החשמל של האוניברסיטה, שמהווה 42% מסך כלל הפליטות השנתיות, תעבור כולה למקור מתחדש – אנרגיה סולארית. 
וזו איננה רק הצהרה! לאחרונה זכתה חברת 'שיכון ובינוי אנרגיה' במכרז שפרסמה אוניברסיטת תל אביב שכולל הקמת שדה סולארי חדש לטובת ייצור החשמל לאוניברסיטת תל אביב.

 

המשמעות היא שכל החשמל ממקור מתחדש יהיה תוספת לייצור החשמל ממקורות מתחדשים במדינה ולא יבוא במקום צרכן אחר. המכרז גם כולל תוספת של התקנת גגות סולאריים על מבנים באוניברסיטה וכן  הקמת מתקני אגירת חשמל.

 

זהו צעד חשוב ומרכזי לקראת עתיד ירוק יותר, אבל הוא בהחלט רק הסנונית הראשונה. 
אנחנו מזמינים אתכם לעקוב אחר ההתפתחויות של התוכנית לניטראליות פחמנית ואם אתם רוצים לתרום ולקחת חלק בפעילויות שלנו – כתבו לנו.

 
ג'ודי לקס,
רכזת התוכנית להתמודדות עם שינויי האקלים
מיזם האקלים

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>